Design for the Most Important Place in the World. Yours.

Residential

The Reserve, McLean

Project Snapshot
Property Type Addition
Year Built 2012
Square Feet 1550

This project is situated in a park like setting on a gentle slope overlooking a wooded parkland to the North of the Property. The Conservatory was a part of a second floor addition which includes a two bedroom suites.

The Intent of the first floor Conservatory was to create a sun filled room with 180 degree views that enabled the owner to see the deer crossing from the neighborhood to the park to the North. The addition complements its host, the main residence, with spatial variations of scale, height, and form. The curvature of the upper roof and finials are a welcomed relief to the existing geometries of the main structure.

Venting between the clearstory windows and the soffit below is accomplished by employing ventilation holes in the rafters and installation of an intermediate copper vent.

The occupants are warm under foot with radiant heat and ceramic tiles. Cooling is provided by direct vent and the sun filled room washes the owner’s adjacent office with light and inviting views. Below the Conservatory is an opening landing providing shelter for the family pet and cover for patio furnishings at the basement walk out.